Rožmarin 0,125 g

T06921
Karakterizacija rožmarina: Kot večina drugih zelišč je tudi rožmarin doma v evropskih in afriških državah ob Sredozemlju. Doma je v južni Evropi, zahodni Aziji in severni Afriki, kjer še vedno divje raste. V teh krajih so se razvile številne vrste in sorte, ki se lahko razlikujejo od države do države. Pri nas se ne pojavlja v naravi.vendar prezi... Részletes leírás
0,92 € * (nettó: 0,72 €)

Szállítás
face
Személyes átvétel:
Akár a mai napon info
Akár még a mai napon. A rendelés leadása után összekészítjük a csomagot, majd sms - ben vagy e - mailen értesítjük, hogy a termékek átvehetőek (Gazdabolt_2 üzletünkben, hétfőtől - péntekig 8:00 - 17:00 óra között).
Futárral:
1-5 dni info
A rendelés leadása után a futárszolgálat 1-7 munkanap alatt szállítja ki a csomagot, melyről e-mailben értesítjük.

Karakterizacija rožmarina:

Kot večina drugih zelišč je tudi rožmarin doma v evropskih in afriških državah ob Sredozemlju. Doma je v južni Evropi, zahodni Aziji in severni Afriki, kjer še vedno divje raste. V teh krajih so se razvile številne vrste in sorte, ki se lahko razlikujejo od države do države. Pri nas se ne pojavlja v naravi.vendar prezimuje v naravi na toplejših in bolj zaščitenih območjih države. Že od nekdaj je bil zelišče in zdravilna rastlina, stari Grki pa so verjeli, da spodbuja delovanje možganov, zato so imeli učenci vedno vejico rožmarina. Pozneje je postal simbol zvestobe zaljubljencev, kot simbol zvestobe in čistosti pa je še vedno pogost okras na poročnih mizah.

Njegovo ime (Rosmarinus) se nanaša na njegovo pradomovino, vlažno obalo. marinum = morje, ros = rosa; ime torej pomeni "rosa morja". V Karpatsko kotlino so ga prinesli Rimljani, ki so ga razširili in popularizirali po vsej Evropi, tudi na Britanskem otočju.

Korenina tega polgrmovja, ki je član družine lip, je olesenela, močno razvejana, v mladosti bela, pozneje rjava. Gosto razvejana stebla zrastejo do višine 0,5-2 m. Veje so precej šibke, v mladosti sivkasto bele, pozneje potemnijo in postanejo luskaste. Igličasti listi so dolgi 1-4 cm in široki 2-3 mm, vlaknasti, sedeči, s tupimi konicami. Robovi so zavihani, usnjati, na nitkah sivkasto polstnati, zgoraj goli. Značilen aromatičen vonj, podoben vonju po kafri, je posledica eteričnega olja v žleznih dlačicah.

Cvetovi so dvospolni, v družini tipično petlistni, in tvorijo končno listno socvetje, ki izhaja iz listnega petiola. Njihovi čaši z dvema lističema so zviti, njihovi pari pa so značilno labilni: spodnji listič ima tri, zgornji pa dva lističa. Blazinice so modrovijolične,redko bele. Po ljudskem izročilu je Jezusova mati, ko je pobegnila v Egipt, pred grmom rožmarina stkala svojo obleko iz modre niti. Da bi bila neopazna, so bele cvetove grma obarvali modro. Dva cvetna lista imata le po eno peceljno pecljevino, ki štrli iz para, peceljna peceljnica pa ima odstopajoč zob.

Zgornji semenski ovoj se je razvil iz dveh priveskov, vendar je že na začetku cvetenja vidna štirikratna delitev, zreli plod se razdeli na štiri želode. Pestič je globoko potopljen med želode. Plodovi nimajo semenskega ovoja. Obdobje cvetenja je dolgo, več kot dva meseca (od maja do julija), vendar je semen malo in kalijo. Kaljivost semen je manj kot 10 %, zelo redko doseže 30-40 %, vendar se tudi ta ohranijo le 1-2 leti. Teža jedra na tisoč semen je manj kot 1 g. Slaba kaljivost in donos semen sta posledica slabe oprašitve, ker so peclji atrofirani ali pa so peclji dozoreli veliko prej kot pestiči.

Okoljske zahteve

Zahteve glede toplote

Na našem območju se ne pojavlja v naravi, ker ne prenaša zimskega mraza. Je željna toplote. Gojiti jo je treba tam, kjer je povprečna letna temperatura nad 10 do 15 °C, zimske zmrzali pa so manjše od -10 °C.

Zahteve po svetlobi

Čeprav je zmerno nezahtevna za svetlobo, ima rada vroče sonce. Na soncu ne le dinamično raste, ampak tudi razvija svoje hlapne in aromatične spojine. Kljub temu dobro raste tudi v polsenci, na oknih in verandah.

Potrebe po vodi

Glede na njeno ime in izvor bi pričakovali, da ima najraje le kraje z veliko padavinami, vendar to ne drži, saj zelo dobro prenaša sušo. Brez padavin lahko preživi več tednov (zadostuje 200-300 mm letnih padavin).

Zahteve glede tal

Ni zelo izbirčna glede tal, vendar ima raje alkalna, rahlo kredna tla. Dobro raste tudi na tankih, kamnitih pobočjih. Tam pogosto prezimi brez kritja, saj se hladen zrak pretaka v dolino. Lahko raste tudi na pesku v humusnih tleh, ki se hitro segrejejo. Uspeva le na zelo kislih (pH 4) gozdnih tleh. V slabih talnih razmerah jo lahko gojimo v velikih loncih, posodah ali zabojnikih.

Potrebe po hranilih

Na zaščitenem mestu lahko ostane 4-5 let (prezimuje), pred sajenjem tla dopolnite z organskimi gnojili in gnojili. Natančne vrednosti za dopolnjevanje hranil lahko navedete, ko so na voljo rezultati testiranja tal. Okvirno izračunajte 0,1-0,2 kg čiste aktivne sestavine mešanega gnojila na 10m2(razmerje dušika, fosforja in kalija 1:1:4).

Gojenje

Pri sajenju upoštevajte, da gre za trajnico, zato je potrebna temeljita priprava tal. Ne potrebuje predhodne podlage, zadostuje vsaka rastlina, vendar mora ostati gladka zemlja brez plevela. Po jesenskem globokem oranju in spomladanskem gnojenju z organskim gnojem naj bodo tla brez plevela vse do sajenja v maju. Še posebej bodite pozorni na izkoreninjenje večletnih plevelov (sukulentov, asacej itd.).

Možnosti razmnoževanja

Obstaja več možnosti razmnoževanja. Setev semen in sajenje sta zahtevna in povzročata veliko težav. Veliko lažje je pridobiti razmnoževalni material s cepljenjem ali potaknjenci iz poldrevesnih stebel.

Na 10-15 cm dolgem poganjku, ki se konča s 3-4 popki, nabranimi poleti, se v odprtem terenu zelo enostavno ukoreninijo. Hitreje je, če zadnji popek pustimo 2-3 cm od rezi na spodnjem koncu potaknjencev, pri rezanju pa pustimo rasti le zgornje poganjke, ki so rezultat 1-2 popkov, ostale pa odlomimo.

Za ukoreninjenje potrebujejo temperaturo okoli 20 °C in stalno vlažnost tal. Pozimi jih ne pozabite pokriti, saj so mlade rastline bolj občutljive na mraz. Po enem letu lahko dobro ukoreninjene potaknjence presadite na končno lokacijo.

Ukoreninjenje je enostavno in nič ne dokazuje tega bolje kot spontan razvoj korenin vej, ki so v stiku z zemljo. Takšne poganjke lahko posadimo tudi tako, da jih ločimo od matične rastline. To težnjo je mogoče izkoristiti z ukoreninjenjem s polnjenjem. V ta namen rastline pripravite že prejšnje leto tako, da jih dvakrat ali trikrat obrežete, da dobite veliko vej. Spomladi stebla zapolnite tako, da ostane nad tlemi le 8-10 cm korenin. Za rastlino pripravite rahlo, kompostirano, šotno zemljo in jo ves čas vzdržujte vlažno. V pokritih delih se bo do avgusta oblikovalo veliko korenin. Odtrgajte vrhnjo plast zemlje in odrežite ukoreninjene veje, nato pa jih posadite na stalno mesto.

Prostor

Če želite ustvariti večjo neprekinjeno površino, postavite stebla 50-60 cm narazen. Pri mehanskem gojenju lahko razdaljo med vrstami povečate na 1-1,5 m.

Vzdrževanje

V prvih dveh letih območje predvsem zatrite s plevelom. V tem obdobju se priporočajo ročne in mehanske metode pletja. Drugih del skoraj ni treba opravljati, saj ni znanih patogenov ali škodljivcev, zato ne potrebuje nobenega varstva rastlin. Večletni, starajoči se nasadi so lahko izpostavljeni okužbi s cevnimi glivami ali bolhačem.

Mlade rastline, stare eno ali dve leti, je treba po redčenju ali po sajenju porezati, da dobimo bogato razvejan grm. Obrezovanje se lahko ponovi poleti. Proti koncu jeseni je treba stebla pokriti ali pobrati in jih prenesti v prostor, kjer ne zmrzuje. Ko jih poberemo in zavijemo, jih lahko prezimimo v svetlem prostoru z nizko temperaturo in zmernim zalivanjem. Rožmarin bo tudi pozimi pognal nove poganjke; krasil bo vaš dom in osvežil zrak s prijetnim vonjem.

Zbiranje

Rezite enkrat v letu sajenja in dvakrat v naslednjih letih. Prvo rez opravite na začetku cvetenja, drugo pa septembra. Pri obiranju pazite, da ne odrežete delov, ki so se zarasli. Pričakuje se pridelek 6-8 kg listov na 10m2.

Večletni grmi so nagnjeni k defoliaciji, ki jo lahko pospešita suša in pomanjkanje svetlobe. Močno olistane veje porežite in zalijte, da spodbudite rast novih mladih poganjkov.

Odstranite liste s poganjkov, pobranih med cvetenjem, in jih v tankem sloju posušite na senčnem mestu. Posušen izdelek, tako kot druga aromatična zelišča, shranjujte v tesno zaprti posodi, da zmanjšate izgubo eteričnega olja.

Uporaba

Kot začimba

Njegove apetitne in prebavne lastnosti se izkoristijo pri pripravi hrane, tako da se listi rožmarina pred kuhanjem potresejo po perutnini, jagnjetini in divjačini. Podoben učinek dosežemo, če vejico rožmarina dodamo v sokove za kuhanje krompirja, graha, špargljev in švicarskega blitva. Rožmarin se vse pogosteje uporablja tudi v danes tako priljubljenih jedeh flekken in na žaru.

Kot zdravilno zelišče

V ljudskem zdravilstvu se uporablja tudi kot sredstvo proti krčem, ponekod pa ga uporabljajo tudi za aromatiziranje vina. Tudi najrevnejše družine na nižinskih kmetijah so imele vsaj en lonček rožmarina, katerega nekaj listov so potresli na pšenično slamo, da je hiša prijetno dišala.

Teža: 0.001 kg
Širina: 140 mm
Višina: 80 mm
Dolžina: 1 mm
Osnovna prodajna enota: db
Razpoložljivost izdelka: 1-4 dni

0 od 0 ocen

Pustite pregled!

Delite svoje izkušnje z drugimi strankami.


0 od 0 ocen

Pustite pregled!

Delite svoje izkušnje z drugimi strankami.