Rabarbara A 1 g
0,92 € * (Gazdabolt.productDetail.priceNetTitle: 0,72 €) | |
Kako dolgo že poznamo rabarbaro?
Rabarbara je gojena rastlina od 18. stoletja, večinoma na majhnih vrtovih, vendar je znana že več kot 4500 let. Gojimo jo lahko kot okrasno rastlino ali kot vrtnino na vrtu - v vsakem primeru ponuja veliko užitkov.
Splošni opis rabarbare:
Rabarbara spada v veliko družino grenkih zelišč. Je zelnata trajnica z velikimi, temno zelenimi listi okrogle ali razprte oblike. Listi so mesnati, rdečkaste barve. Socvetja so neopazna - rdečkasto rožnata ali zelenkasto bela grozda številnih drobnih cvetov, ki so rahlo dvignjeni proti listju. Zelene sorte običajno dajo več plodov, vendar je njihova kakovost slabša kot pri rdečih sortah.
Zahteve za rabarbaro v pridelavi:
Zahteve po svetlobi:
Če zanjo iščete prostor na vrtu, jo poiščite v polsenčnih delih vrta. Ne mara vročega sonca ali globoke sence, vendar lahko zanjo najdete prostor nekje med tema dvema skrajnostma.
Potrebe po vodi:
Najraje ima hladnejšo mikroklimo in bolj vlažna tla, vendar mu je treba prihraniti zastajanje vode. Ne dovolite, da se tla izsušijo.
Zahteve za tla:
Raje ima tla, bogata s hranili. Ni zahtevna glede pH tal.
Kako gojiti rabarbaro?
Idealen datum setve:
Če rabarbaro razmnožujemo s setvijo semen, jih posejmo konec aprila ali v začetku maja.
Če se rabarbara prideluje zgodaj spomladi ali zgodaj jeseni:
Po približno mesecu dni razdelite sadike na pol hektarja.
Končno sajenje:
Po prezimovanju jih naslednjo pomlad postavimo na končno lokacijo, približno en meter narazen.
Zdravilni in škodljivi učinki rabarbare:
Njene zdravilne lastnosti so znane že tisočletja, zato je ne gojimo le zaradi njenega posebnega trpkega okusa, temveč tudi zaradi njenih blagodejnih učinkov na človeški organizem. Če jo uživamo surovo, ima blag odvajalni učinek. Rabarbara vsebuje največ oksalne kisline med vsemi vrstami zelenjave (čeprav jo glede na njeno uporabo pogosteje imenujemo sadje), ki je v velikih količinah lahko škodljiva za telo, med drugim lahko povzroči ledvične kamne.
Uporaba rabarbare:
Rabarbara: Stebla rabarbare, znana tudi kot repki, so odlična sestavina za marmelade, džeme, peciva ali rabarbarove pite.
Teža: | 0.003 kg |
---|---|
Širina: | 140 mm |
Višina: | 80 mm |
Dolžina: | 1 mm |
Osnovna prodajna enota: | db |
Razpoložljivost izdelka: | 1-4 dni |
Prijava
Prijava