Laurel Rocalba 4 g
2,60 € * (nettó: 2,05 €) | |
Značilnosti začimbnega zrna:
lovorjev list ali lovorjev list je osnovna začimba našega časa, vsestransko uporabno zelišče in začimba. Grki so ga uporabljali za kronanje svojih atletov in vojskovodij, delfski oraklji kot čarobno rastlino, v srednjem veku za boj proti kugi, danes pa je nepogrešljiva začimba v krompirjevih enolončnicah. Začimbnica je zimzeleno drevo ali grm, ki izvira iz Male Azije, divje raste v Sredozemlju in se pogosto goji po Sredozemlju. Gojimo ga lahko v loncih in posodah (stari Egipčani, Grki in Rimljani so fižol hranili v velikih loncih). Listi so na vrhu bleščeči, spodaj pa mat, usnjeni, kopjaste oblike, značilnega začinjenega vonja in grenkega okusa. Vsebuje hlapno olje, taninsko kislino in grenke snovi. Listi rastline se uporabljajo kot zelišče.
Zahteve, nega:
Zahteve za tla:
Najraje ima tla, bogata s hranili.
Potrebe:
Poleti je idealno, da jo posadimo na vrt, kjer ima raje polsenčno, zračno mesto.
Potrebe po vodi:
Ne potrebuje veliko pozornosti, zalivamo le redko.
Prezimovanje:
Pozimi je priporočljivo prezimiti na svetlem in hladnem mestu (ali v rastlinjaku). To pomeni, da z njo ravnamo kot z balkonsko rastlino in jo večkrat presadimo.
Zdravilne lastnosti lovorja
Esence in izvlečke lovorja običajno uporabljamo zunanje v obliki mazil pri revmatičnih težavah, zvinih in modricah. Zunanja uporaba pri dojenčkih zmanjšuje bolečine v želodcu in ima antibakterijske lastnosti. Sveži listi so bogati z vitaminoma C in A ter vsebujejo minerale, kot so baker, kalij, kalcij, mangan, železo, cink in magnezij. Ima apetit spodbujajoč in diuretični učinek, lajša napenjanje, eterično olje lovorja pa se priporoča tudi pri prehladih, gripi in bronhitisu. Ima naravni lokalni analgetični učinek. Zelo učinkovito je tudi proti črevesnim kvasovkam, glivici Candida, zaradi delovanja proti gnilobi pa je dobro tudi proti napenjanju. Izboljšuje apetit in spodbuja prebavo. Ima blag sedativni in pomirjevalni učinek, uporablja pa se tudi pri glavobolih. Blaži tudi simptome herpesa, saj ima protivirusne, protibakterijske in protiglivične lastnosti.
K čemu se prilega lovorjev list?
Lovor je rahlo lesnata, trpka, rahlo grenka, a sveža, citrusna začimba s kompleksnim značajem. Uporabljamo ga lahko ne le posušenega, temveč tudi svežega, da dobimo močnejši, bolj aromatičen okus. Lovor je zelišče, ki ga je mogoče gojiti na oknu, in se ga splača dobiti, saj je svež na voljo le z veliko sreče. Krompirjeve enolončnice ali katere koli druge priljubljene madžarske jedi z zeljem si brez njega ni mogoče predstavljati, zelo dobro pa se poda tudi k ribam, morskim sadežem, divjačini ali pa, če ga dodamo vodi pri kuhanju šunke, fižola in leče, jedem doda poseben okus. Je tudi začimba v enolončnicah, omakah in juhah, še posebej dober pa je z ocvirki. Tako kot na primer s cimetom tudi s fižolom ne smemo pretiravati, saj je lahko, čeprav je videti kot neškodljiv list, zelo poln značaja.
Teža: | 0.004 kg |
---|---|
Širina: | 120 mm |
Višina: | 175 mm |
Dolžina: | 1 mm |
Osnovna prodajna enota: | db |
Rastlinska kultura: | Okrasni vrt |
Razpoložljivost izdelka: | 1-4 dni |
Prijava
Prijava